Mitä opettaa lapselle

Lapsi on kykenevämpi kuin osaamme kuvitella. Vanhempi voi opettaa näitä välttämättömiä elämän arvoja/taitoja. Vanhemmalla on merkittävä rooli lapsen kasvatuksessa. Ensimmäisten vuosien aikana vanhemmat vastaavat siitä, että lapsi oppii erottamaan oikean ja väärän.

Ymmärrämme, että on monia arvoja, jotka kannattaa opettaa lapselle, jotta hänestä tulisi sellainen aikuinen, joka pystyy tekemään omat päätöksensä ja toimimaan omassa sosiaalisessa ympäristössään. Tässä muutamia tärkeiksi koettuja arvoja, jotka lapselle kannattaa opettaa.

 1. Rehellisyys
  Jossakin vaiheessa lapsi valitsee valehtelemisen tai tekojensa peittelemisen, jotta hän voisi välttää rangaistuksen. Tällöin kannattaa opettaa rehellisyyden merkitys, jotta lapsi voisi olla jatkossa luottamuksen arvoinen.
 2. Tunnetaidot
  Harva vanhempi haluaa enää jakaa eteenpäin ajatusmallia, että pojat eivät itke tai että tytöt ovat aina tottelevaisia ja iloisia. Toisen mielipahalle naureskelu ja tunteista syyllistäminen saa aikaan tuhoa. Lapsen on hyvä oppia näyttämään tunteita toisilleen – myös niinä päivinä, jolloin on kurjaa. Lapsen tulee ymmärtää, että huonolla tuulella oleminen ei ole hyväksyttävä syy sille, että ei enää käyttäydytä oikein toisia kohtaan.
 3. Itsetunto
  Itsetunto on arvokas voimavara ja yleensä erittäin positiivinen tekijä elämässä; se on yhteydessä hyvien suhteiden ja tyytyväisyyden kanssa. Huono itsetunto voi johtaa masennukseen tai toksisiin (väkivaltaisiin) suhteisiin. Itsetunto on olennainen asia lapsen elämässä. Se vaikuttaa kykyyn elää ilman suuria paineita ja vaikeuksia. Vanhemman tulee auttaa lasta hyväksymään itsensä, ja myös olemaan hyväksymättä huonoja käyttäytymistapoja toisilta.
 4. Elämän ilo ja omat tavoitteet
  Muistuta lasta hänen unelmista. Jokaisella on intohimo ja erilaiset kyvyt. Oman kyvyn tai ammatin löytäminen on yleensä sidottu kokemukseen. Intohimon löytäminen voi viedä aikaa. Se on matka, joka alkaa usein lapsuuden unelmista. Vanhemman on annettava lapselle mahdollisuuden toteuttaa unelmansa, vaikka unelma olisikin epärealistinen. Joten kuuntele ja haaveile lapsen kanssaan.
 5. Itsekuri
  Itsekurin omaava lapsi voi päättää hylätä välittömän tyydytyksen ja voi tehdä hyviä valintoja riippumatta siitä, miltä hänestä tuntuu. Lapsi, jolla on itsekuria, voi selviytyä epämiellyttävistä tunneista terveellisellä tavalla. Lapsi on oppinut vihan hallinnan ja osaa hallita impulsiivista käyttäytymistä. Lapsi voi vastata kunnioittavasti, kun aikuinen korjaa häntä ja lapsi voi ottaa vastuun käyttäytymisestään.